Duurzame inzetbaarheid: breder dan werk alleen

Duurzame inzetbaarheid is een hot item. Niet voor niets worden er zoveel motivatieprogramma’s voor op de werkvloer aangeboden. Wat ons betreft is zo’n programma alleen succesvol als het iemand daadwerkelijk in zijn of haar diepste kern bereikt. Waarom?

Het succes van ‘Duurzame Inzetbaarheid’

Enkele jaren geleden zette de Finse onderzoeker prof. dr. Juhani Ilmarinen ‘duurzame inzetbaarheid’ op de kaart. Zijn visie: als een medewerker waarde aan werk kan toevoegen, zich kan blijven ontwikkelen en met de organisatie kan meebewegen, is hij of zij langer in staat om door te werken.

Een belangrijk aspect binnen dit thema is iemands ‘werkvermogen’, oftewel de mate waarin een medewerker, zowel lichamelijk als geestelijk, in staat is om te werken. 

Inmiddels weten we dat ‘werkvermogen’ niet alleen wordt bepaald door arbeidsfactoren. Ook zaken als vitaliteit, competenties, waarden, familie, sociaal netwerk en invloeden uit de maatschappij tellen mee. Het mes snijdt aan twee kanten: een beter werkvermogen leidt tot meer succes voor de organisatie en een hoger werkgeluk bij de medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid volgens EIGEN Fundament

‘Werkvermogen’ hangt natuurlijk sterk samen met arbeidsproductiviteit. De focus van bestaande tools en benaderingen om duurzame inzetbaarheid op de werkvloer te vergroten ligt dan ook vaak op ‘presteren’ en ‘commercieel succes’.

Wij zijn van mening dat je nooit bij iemands intrinsieke drijfveren komt, als je in je programma niet óók de diepte in gaat. En dat is zonde, want iemand die geen verbinding heeft met zijn of haar authentieke zelf, ervaart ook niet de autonomie om daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen. Terwijl juist dat een vaardigheid is die steeds vaker van medewerkers wordt gevraagd.

Pas wanneer je ontdekt wat je écht drijft, ben je in staat eerlijk en oprecht naar jezelf kijken. Je reageert niet langer primair op eisen die aan je worden gesteld, maar handelt vanuit de kern van je bestaan. Omdat je stevig in je schoenen staat, kun je beter omgaan met druk en brand je niet op.

Sterker nog, je ervaart meer veerkracht, bent positiever en je kunt meer hebben. Een leven lang, zowel op het werk als privé. Als dát geen duurzame inzetbaarheid is!