Voorheen zag ik ‘de shit’ in mijn leven vaak pas achteraf als ‘een shift,’ waar ik eigenlijk altijd sterker uit kwam. Nu is het de kunst om positief te blijven, ook als ik er middenin zit. Maar hoe? Het grootste inzicht kreeg ik in een retreat van EIGEN Fundament. De bedenker van deze methode is Patrick van Zuijlen. Je zou kunnen zeggen dat hij zó goed is geworden in ‘de shit omarmen’, dat hij er zijn missie van heeft gemaakt.

Interview met Patrick van Zuijlen, oprichter EIGEN Fundament

‘Omarm de shit’. Makkelijk gezegd. Hoe doe jij dat, als alles om je heen ineen lijkt te vallen?

“Ik ga op zoek naar de ’diamant’ in de shit. En die is er altijd! Ook al is die niet direct zichtbaar. De ene keer is het een les die je leert omdat je iets niet handig hebt gedaan. Een andere keer is het een inzicht, dat er direct is of zich later openbaart.

Voor mij is het mooiste inzicht dat een vervelende gebeurtenis vaak de weg vrijmaakt naar een betere situatie. Kijk maar eens terug in je eigen leven. Elke nare gebeurtenis heeft waarschijnlijk een functie gehad. Als je dat principe doorkrijgt dan is ’shit’ geen shit meer, maar een cadeau. Met bewustzijn én vertrouwen kun je op deze manier je eigen realiteit creëren.

Een voorbeeld: Ricardo Semler reed met zijn auto tegen een boom. Hij eindigde met 18 titanium platen in zijn hoofd in het ziekenhuis. Een revalidatie van 18 maanden volgde. Kan het erger? In deze 18 maanden kreeg Ricardo rust, en nam drastische maatregelen om zijn leven op koers te brengen. Het maakte hem één van de meest succesvolle ondernemers ter wereld.

Een actueel voorbeeld…Trump. Voor mij is Trump geen shit, maar een diamant. Hij laat zó mooi zien hoe verrot onze wereld en maatschappij is. Al deze herrie leidt tot enorme commotie….die heel veel mensen bewust maakt, dat er echt iets mis is met onze wereld. En velen komen in actie waardoor de tegenbeweging vele malen groter is dan het Trump-effect.”

“Als je het principe eenmaal doorkrijgt is ’shit’ geen shit meer, maar een cadeau.”

Wat dreef jou om je methode te ontwikkelen? 

“Ik ben gezegend met een zeer rijk leven. Met hoogtepunten en hele zwarte dieptepunten. Toch ben ik het leven als een groot schoonmaakfeest gaan zien. Soms kwam het uit mijn tenen, soms zelfs vanuit mijn ziel. Door deze ’training’ werd ik steeds krachtiger en kreeg ik steeds meer grip op mijn leven. Naarmate mijn bewustzijn over het ’hoe dan?’ groeide, leerde ik over hogere principes die de basis vormen van een gelukkig leven. Vanuit het enthousiasme over mijn eigen geluksgroei, voelde ik een missie om deze persoonlijke kennis en inzichten met de wereld te delen.

Ook stelde ik de vraag: waarom zijn al deze inzichten voor zo weinig mensen beschikbaar? En waarom kost het ze zoveel moeite om deze kennis toe te passen in hun eigen leven? Ik voelde dat de wereld behoefte heeft aan een praktisch, goed te begrijpen programma met heel veel actie. Bewegen dus, in plaats van goede voornemens en zoektochten. Dat is EIGEN Fundament geworden. OP naar een 9 voor succes en geluk!”

“Ik voelde dat de wereld behoefte heeft aan een praktisch, goed te begrijpen programma met heel veel actie.”

Dat klinkt mooi. Maar er zijn zoveel programma’s en methodes voor een gelukkiger leven. Wat maakt EIGEN Fundament anders?

“Goede vraag. Dat zijn 3 dingen. De eerste is de diepgang op zielsniveau. We wijzen deelnemers de weg naar hun oorspronkelijk ik. Terug naar je eigen natuur. Eenmaal teruggevonden, laat je dat niet meer los. Vanuit je natuur ga je andere keuzes maken. Keuzes die JOU dienen, in plaats van een ander.

Een tweede onderscheidende factor is de eenvoud. Zowel qua inhoud als taal en communicatie. ‘Iedereen moet het begrijpen’ is een belangrijk uitgangspunt. En tenslotte is het de grote actiegerichtheid. Wij zijn gespecialiseerd in het toepassen, de implementatie. We leren de deelnemers wanneer gedragsverandering wél lukt, en waarom niet. Wat ook helpt, is dat we zelf de nodige krassen op onze ziel hebben. Er is veel begrip en herkenning bij de uitdagingen van deelnemers.

Wat is jouw advies aan mensen die op dit moment zelf in de shi(f)t zitten?

“Zie deze shift als een verrijking. Je voelt je ongemakkelijk omdat je dingen loslaat. Waarschijnlijk dingen die niet bij jou horen. Dus je komt sterker uit de strijd. Telkens weer. Put vertrouwen uit al die eigen voorbeelden waarin de ’shit’ je verder bracht. Als je het diamanten pad op kunt gaan, is alles goed. Ook al voelt het soms heel erg shit…

Mijn tweede advies is om een luisterend oor te zoeken. Bij voorkeur ook een ervaren adviserend oor. Uit eigen ervaring weet ik dat je veel en veel sneller uit de shit kunt komen door met een ander te sparren.”

shift

EIGEN Fundament organiseert regelmatig retreats, waarin je onder andere leert hoe je dat doet, de shit in je leven omarmen. Ik kan het je aanraden!

Dit jaar zijn er nog retreats in oktober en november

Wie weet zien we elkaar daar?